HTML

választási program készítés

Friss topikok

Címkék

3 (1) (1) Címkefelhő

2016.03.10. 22:07 program készítő

Orbán nem bírta ki-"hülyén" lop az L.C.M Növekedési pályázatából!

A cafeteria készpénzesítését vetette fel Orbán Viktor miniszterelnök!

lL.C.M.-Nem kell bizonyítanunk az ELLENZÉKI PÁRTOK KÖZÜL egyedül az L.C.M 2010-es pályázatában szerepelt a CAFETERIA RENDSZER MEGVÁLTOZTATÁSA.

1-50.000 FT-KEB(havonta (a cafeteria elemek adójának csökkentésével,KEB kőtelező egészségügyi biztosítás)

2-----1 KÁRTYA ami a söralátét fele,és adózásnak is megfelel!

(ez a kártya közvetlenül az M.N.B által kibocsátott több fakkos kártya)-A KÁRTYA NEM CAFETERIA NÉVEN SZEREPEL.,készpénzfelvétel INGYENES)

a Családtól való TÁVOLLÉTI DÍJ

b-LAKHATÁSI TÁMOGATÁS

C-MUNKÁLTATÓI PÓTLÉK stb

 

előzmények 2005

Személyesen léptünk fel a CAFETERIA BEVEZETÉSE ELLEN.(A VÁLASZ AZ VOLT A CAFETERIA ADHATÓ--amennyiben nem írjuk alá NEM JÁR.(A tőrvény szerint leadóztunk volna,amennyiben készpénzben adták volna)

A Cafeteriával intéztek a béremeléseket is(ezért még 10 évvel később is csak 600-700 ft az átlag órabér)

 

2017 (JELENLEGI cafeteria átlagos dolgozóknak 100-200 ezer ft /évente

A cafeteria készpénzesítését vetette fel Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján.
A kormányfő úgy fogalmazott: az Európai Bizottság "szétzúzta" a magyar cafeteriarendszert. Szerinte ezért fel kell vetni, hogy az eddig "rejtett" kettős javadalmazási rendszert nyílttá tegyék. A cafeteria mostani rendszerét nem tudjuk fenntartani "az unió miatt", a legjobb az volna Orbán szerint, ha ezt az összeget készpénzben adnák oda a dolgozóknak 2017 januárjától, de a cafeteriához tartozó adókedvezménnyel.
A miniszterelnök azt javasolja, a 2017-es költségvetés úgy készüljön, hogy csak fejlesztésre lehessen hitelt felvenni, az állam működtetésére és fenntartására pedig ne lehessen többet költeni, mint amennyi rendelkezésre áll. Így lehet elérni a nullás költségvetést - mondta Orbán Viktor.
A miniszterelnök arról is beszélt: három százalék fölé kéne emelni a GDP-növekedést már idén.
"Magunk közt elmondhatjuk, hogy az államadósság igazából nő" - fogalmazott a kormányfő. Az összeg maga ugyanis nő, hiába mérnek GDP-arányos csökkenést. A cél azonban az volna, hogy egy idő után ne legyen adósságunk, hanem Magyarország hitelezzen más államokat. Orbán szerint ez a folyamat gyorsabban végbemehet, mint sokan gondolják.
Orbán szerint jelenleg mintegy kétszázezer ember van az országban, aki nemhogy nem vesz részt a közmunkában, nincs is olyan állapotban, hogy belépjen a programba. Ezért egy olyan megoldást kell kidolgozni, amivel őket is munkára lehet fogni - ez 1-2 éven belül sikerülhet a kormányfő szerint.

Szerző: VG - MTI
-------------------
Cafeteria: nagy változást lengetett be Orbán

A miniszterelnök alaposan átformálná a cafeteriát: egyszerűen odaadná készpénzben.
A cafeteria készpénzesítését vetette fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján - írja tudósításában az MTI
A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság "szétzúzta" a magyar cafeteriarendszert. Szerinte ezért fel kell vetni, hogy az eddig "rejtett" kettős javadalmazási rendszert nyílttá tegyék.
-----------
Orbán szerint a cafetéria másképp adózik, mint az alapbér, az uniós is tulajdonképpen elismeri, hogy ez egy rejtett kettős bérrendszer. Most az a kérdés, hogy van-e bátorságunk ahhoz, hogy ezt egy nyílt kettős bérrendszerré tegyük. A cafetéria mostani rendszerét az unió miatt úgysem tudjuk fenntartani, a legjobb az lenne, ha ezt készpénzben adnánk oda, de a cafetériához tartozó adókedvezménnyel. 2017 januárjától ezzel meg kellene próbálkozni. Ez nagy bérnövekedést eredményezhetne - mondt a miniszterelnök az Index szerint.

(MTI, Index)

------------------------
Ezért a kormány arra készül, hogy 2017 januárjától kettős bérrendszert vezet be. A béren kívüli juttatások eddigi rendszere gyakorlatilag általánossá válik. Lesz egy alapbér, amely az eddigi módon adózik, és lesz ezen felül egy bérrész, amely után viszont nem kell járulékot fizetni. Ezt ugyanakkor nem számítják majd be a nyugdíjba. A részleteket ezt követően dolgozzák ki.
-------------------------
Dolgozzon mindenki!
Orbán másik fontos mondása volt, hogy a közmunkát kiterjesztenék lefelé is, és behúznák azt a miniszterelnök szerint nagyjából 200 ezer embert is, aki most nem tud részt venni a közmunkaprogramban. A cél szerinte az, hogy mindenki munkából kapja a pénzét, "ne kegyelemkenyéren éljen".
http://index.hu/gazdasag/2016/03/10/legfontosabb_mondas_orban_beszedebol/

---------
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja törvény) 71. §-a lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy a munkabérnél előnyösebb adózási feltételek mellett béren kívüli juttatásokban részesítsék a munkavállalóikat. A magyar kormány azonban 2011-ben jelentősen módosította a béren kívüli juttatások rendszerét, bevezetve a Széchenyi Pihenő Kártyát (SZÉP Kártya) és az Erzsébet utalványokat, melyek 2012. január 1-jén hatályba is léptek. A módosítást megelőzően a magyar jogrendszerben nem voltak speciális feltételek az utalványok kibocsátására, illetőleg formájára vonatkozóan, így a cafeteria juttatások piacát lényegében három francia tulajdonú vállalkozás, az Edenred, a Le Cheque Déjeuner és a Sodexo uralta. Az Európai Bizottság a SZÉP Kártya és az Erzsébet utalványok szabályozása miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen (C-179/14. sz. ügy), az ügyben 2015. szeptemberében jelent meg a főtanácsnoki vélemény. Ezzel párhuzamosan a három, az Erzsébet utalványok bevezetésével hátrányosan érintett vállalkozás külön-külön nyújtott be keresetet Magyarország ellen a washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) előtt. - See more at: http://www.kozjavak.hu/hu/egy-szep-tortenet-vege-magyar-cafeteria-szabalyozas-es-nemzetkozi-jog#sthash.e9bwJLsb.dpuf

A cafeteria-rendszerek típusai

A cafeteria-rendszer vállalati bevezetése előtt szükséges tisztázni, hogy milyen típusú cafeteria-rendszer illeszkedik legjobban a cégvezetés elképzeléseihez. Acafeteria-típusok a következők lehetnek:

1. Szerkezet szerint:

- hagyományos alaprendszer (valamennyi dolgozóra teljeskörűen, döntésüktől függetlenül kiterjedő ellátások) + cafeteriarendszer

- kizárólag cafeteria rendszer

2. Összegmeghatározás szerint

- azonos keret

- bérarányos keret

3. Kerettípus szerint

- fejenként azonos összeg

- csoportonként eltérő összeg

4. Alanyi kör szerint

- csak munkavállalók az elsődleges jogosultak

- nem csak munkavállalók az elsődleges jogosultak (pl. nyugállományba vonult munkavállalók)

5. Elemkör szerint

- a munkáltató által előre meghatározott elemek választhatók

- bármely jogszerűen nyújtható elem igényelhető

6. Döntési szabadság szerint

- előre összeállított csomagok vannak

- szabadon választhatók az elemek

- a csomagok kiegészíthetők

7. Adózási szempont szerint

- kizárólag 1-es cafeteriaszorzós elemek

- közterhekkel bíró és 1-es szorzós elemek

8. Futamidő szerint

- éven túli (automatikusan, illetve évente indexált)

- éves

- féléves

- havi

Közkedvelt béren kívüli juttatási elemek

A cafeteria-rendszer kialakításakor gondosan szét kell választani egymástól egyrészt az egészséges és biztonságos, a kor színvonalának megfelelő munkavégzést biztosító tárgyi feltételrendszer elemeit, a munkaeszközöket és a munkavégzést elősegítő szolgáltatásokat a juttatásoktól, továbbá a közvetlen anyagi kompenzáció bér, bérösztönző és béren kívüli elemeit, valamint a kötelező és az adható juttatási elemeket. A teljes kompenzációban lényegesen több eleme szerepel, mint amelyeket célszerű lehet a cafeteria-rendszerbe felvenni.

Főbb munkásjóléti juttatási elemek:

1. Munkahelyi étkezdei étkeztetés

2. Melegétel-szállítás

3. Relax infrastruktúra

4. Hidegétel-utalvány

5. Melegétel-utalvány

6. Műszakos kiszerelt étkeztetés

7. Gyermekjóléti intézmények (napközis tábor, gyermekvigyázó szolgálat, munkahelyi óvoda stb.)

8. Beiskolázási segély

9. Foglalkozás-egészségügyi ellátás

10. Cégautó

11. Mobiltelefon

12. Ruhapénz

13. Ruházati utalvány

14. Életbiztosítás

15. Unit-linked biztosítás

16. Csoportos kockázati biztosítások

17. Munkába járási költségek térítése

18. BKV-bérlet

19. Munkásszállítás

20. Lakáshoz jutás támogatása

21. Albérleti hozzájárulás

22. Munkásszállás

23. Nyugdíjbiztosítás

24. Munkáltatói pénztári hozzájárulások

25. Egyéni célú képzés

26. Céges képzés, továbbképzés

27. Munkáltatói kölcsönök

28. Tanácsadás

29. Ingyenes, kedvezményes céges termékek

30. Szakorvosi ellátások (fogászat, reumatológia, háziorvoslás, pszichológia stb.)

31. Vállalati üdülés

32. Üdülési csekk

33. Szabadnap

34. Céges és ünnepi rendezvények

35. Sportolási lehetőség

36. Egyesületidíj-támogatás

37. Számítógép-juttatás

38. Internethasználat biztosítása

A cafeteria-rendszer bevezetése előtt - szükség esetén professzionális tanácsadók bevonásával - szükséges tisztázni, hogy mely elemeket lesz célszerű felvenni a cafeteria-rendszerbe, és melyek a kötelezően vagy választható módon kívül maradó elemek.

És bár az eljárások – valószínűsíthetően évek múlva történő – lezárását követően az érintett három vállalkozás aligha tér már vissza a teljesen megváltozott körülmények között éveken át működő magyar piacra, de az azért sejthető, hogy a történet vége valószínűleg legfeljebb az ICSID előtt a képviseletet ellátó ügyvédi irodák számára lehet SZÉP: a Cheque Dejeuner és a Sodexo elleni pereket vivő ügyvédi iroda 768,6 millió, míg az Edenred elleni perbeli képviseletet ellátó ügyvédi iroda 446,7 millió forint keretösszegről szóló szerződéseket kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal - See more at: http://www.kozjavak.hu/hu/egy-szep-tortenet-vege-magyar-cafeteria-szabalyozas-es-nemzetkozi-jog#sthash.e9bwJLsb.dpuf

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://vorosi.blog.hu/api/trackback/id/tr908464004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása